مسئلۀ حقوق و دستمزد کارگر، همواره مورد بحث و بررسی و دقت نظر بوده است. در حقیقت، این مسئله جزء زیر ساختهای نظام اجتماعی است. در این میان ثبت حقوق و دستمزد کارگران به گونهای دقیق و مناسب، همواره از مهمترین موضوعات مربوط به حقوق و دستمزد بوده است.
بدهیهای مربوط به حقوق و دستمزد
حسابهای بدهی مربوط به حقوق و دستمزد شامل بیمه پرداختنی و مالیات حقوق و دستمرد میباشد که به ترتیب به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
1. سایر حسابهای پرداختنی ـ بیمه پرداختنی
یکی از بدهیهایی که با تنظیم و ثبت لیست حقوق و دستمزد کارگران در پایان هر ماه برای واحد اقتصادی ایجاد میگردد، بدهی به سازمان تأمین اجتماعی میباشد که معمولا تحت عنوان "سایر حسابهای پرداختنی ـ سازمان تأمین اجتماعی" شناسایی میشود.
یادآوری: طبق قوانین جاری سازمان تأمین اجتماعی، هر نفر حقوق بگیر باید به میزان 7% از حقوق خود را بابت استفاده از مزایای تأمین اجتماعی و بازنشستگی به عنوان "حق بیمه"پرداخت نماید. کارفرما موظف است در پایان هر ماه این مبلغ را به همراه 23% حق بیمه سهم خود (20% بیمه اجتماعی سهم کارفرما و 3% بیمه بیکاری سهم کارفرما) طبق لیست حقوق تنظیمشده برای کارگران، به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت نماید.
لازم به یادآوری است که در محاسبه حق بیمههای مربوط به حقوق و دستمزد کارگران باید معافیتهای بیمهای، مدنظر قرار گیرد. به عنوان مثال سهامدار (مالک) از پرداخت 3% حق بیمه بیکاری معاف است و جانبازان عزیز از پرداخت 7% حق بیمه سهم کارگر معاف میباشند.
مثال: جمع حقوق و مزایای مشمول بیمه کارگران یک شرکت در فروردین ماه سال جاری معادل 300,000,000 ریال است. حق بیمههای مربوط به حقوق آنها به ترتیب زیر محاسبه میگردد:
حق بیمه سهم کارگر 300,000,000 * 7% = 21,000,000
بیمه اجتماعی سهم کارفرما 300,000,000 * 20% = 60,000,000
بیمه بیکاری سهم کارفرما 300,000,000 * 3% = 9,000,000
جمع کل حق بیمه 21,000,000+60,000,000+9,000,000= 90,000,000
صدور سند حسابداری مربوط به حق بیمههای حقوق و دستمزد (با صرفنظر از سایر کسور دستمزد)
نکته: در برخی شرکتها، هزینه حقوق و دستمزد سهم کارفرما در سندی جداگانه ثبت میگردد.
2. سایر حسابهای پرداختنی ـ مالیات حقوق و دستمزد
بدهی دیگری که با تنظیم و ثبت لیست حقوق و دستمزد کارکنان در پایان هر ماه برای واحد اقتصادی ایجاد میگردد، بدهی به سازمان امور مالیاتی است؛ که معمولا تحت عنوان "سایر حسابهای پرداختنی ـ اداره امور مالیاتی" شناسایی میشود.
در پایان هر ماه و در زمان تنظیم لیست حقوق و دستمزد، واحد حسابداری، مالیات حقوق پرسنل را محاسبه و در حسابی تحت عنوان "سایر حسابهای پرداختنی ـ مالیات حقوق و دستمزد" ثبت نموده و در موعد مقرر به سازمان امور مالیاتی پرداخت مینماید.
نحوه محاسبه مالیات حقوق کارگران
مثال: اطلاعات زیر مربوط به حقوق آقای شادمان در "شرکت کردستان" در اردیبهشت ماه سال 1396 است:
جمع حقوق و مزایای مشمول مالیات و بیمه: 30,000,000
معافیات مالیاتی ماهانه حقوق: 20,000,000
محاسبه و سند مربوط به مالیات حقوق این کارگر (با صرف نظر از سایر کسور حقوق) به ترتیب زیر خواهد بود:
سند حسابداری هزینه حقوق و دستمزد، بیمه و مالیات
اسناد حسابداری مربوط به حسابداری حقوق و دستمزد
در اینجا کلیه ثبتهای مربوط به حقوق و دستمزد را مرور میکنیم. به طور کلی ثبتهای مربوط به حقوق و دستمزد کارگران شامل مراحل زیر میباشد:
- ثبتهای طی ماه
- ثبتهای لیست حقوق و دستمزد در پایان ماه
- ثبتهای پرداختهای مربوط به حقوق و دستمزد
مرحله 1: اسناد حسابداری مربوط به حقوق، طی ماه
ممکن است طی ماه مبالغی تحت عنوان "مساعده" یا "وام" و نظایر آن به کارگران پرداخت شود:
صدور سند پرداخت مساعده به پرسنل
صدور سند پرداخت وام به پرسنل
مرحله 2: اسناد حسابداری مربوط به لیست حقوق و دستمزد
در پایان هر ماه پس از تنظیم و تکمیل لیست حقوق و دستمزد کارگران و مشخص شدن مبلغ ناخالص و خالص حقوق و کسور مربوط به آن، ثبتهای مربوط به لیست حقوق که شامل ثبت لیست و ثبت بیمه اجتماعی و بیمه بیکاری است، انجام میگیرد:
صدور سند لیست حقوق و دستمزد
صدور سند هزینه بیمه اجتماعی و بیمه بیکاری سهم کارفرما
مرحله 3: اسناد حسابداری پرداختهای مربوط به حقوق و دستمزد
صدور سند پرداخت حقوق کارگران
صدور سند پرداخت حق بیمه مربوط به حقوق به سازمان تأمین اجتماعی (معادل مانده سایر حسابهای پرداختنی ـ سازمان تأمین اجتماعی)
صدور سند پرداخت مالیات حقوق به اداره امور مالیاتی
صدور سند سایر پرداختهای مربوط به کسور حقوق
نکات تکمیلی ثبت حقوق و دستمزد
- ممکن است کسور دیگری نیز وجود داشته باشد. مانند: قسط مسکن و... که در مرحله پرداختهای مربوط به حقوق، به شکل فوق ثبت خواهد شد
- باتوجه به اینکه برای حسابهای مساعده و وام کارکنان قبل از پایان ماه سند پرداخت انجام گرفته است با صدور سند حقوق و دستمزد در پایان ماه، مانده این حسابها کاهش مییابد. لذا نیازی به ثبت پرداخت نخواهند داشت.
- در صورتی که تاریخ پرداختهای مربوط به حقوق دستمزد، در یک زمان مشخص باشد، میتوان کلیه ثبتهای مرحله پرداخت را به صورت مرکب (یکجا) انجام داد.
ثبت سند حقوق و دستمزد در نرمافزار حسابداری آنلاین لاندا
ثبت سند حقوق و دستمزد یکی از فعالیتهای بسیار مهم و همچنین پیچیده در ثبت اسناد حسابداری است. در لاندا امکانی فراهم شده است که براحتی بتوانید اسناد مرتبط با حقوق و دستمزد را ایجاد کنید. کافیست آموزش زیر را دنبال کنید:
همچنین میتوانید آموزش ثبت سند حقوق و دستمزد و دریافت فایلهای بیمه و مالیات در لاندا را در زیر مشاهده نمایید: