حسابداری صنعتی در واقع وظیفه محاسبه بهای تمام شده محصولات را بر عهده دارد. از کاربردهای مهمی که حسابداری صنعتی دارد، می‌توان به ارزیابی در جهت ساخت کالاها به منظور کاهش هزینه‌ها و کنترل موجودی و تصمیم‌گیری دقیق در نحوه قیمت‌گذاری کالاها اشاره کرد.

منظور از حسابداری صنعتی (بهای تمام شده) چیست؟

حسابداری صنعتی شاخه‌ای از علم و فن حسابداری است که وظیفه جمع‌آوری اطلاعات مربوط به عوامل هزینه و محاسبه بهای تمام شده محصولات و خدمات را بر عهده داشته و با تجزیه و تحلیل گزارشها و بررسی راههای تولید روشهای تقلیل بهای تمام شده تولیدات را بیان می‌کند.

اهمیت حسابداری بهای تمام شده برای چیست؟

در واقع حسابداری صنعتی یا حسابداری بهای تمام شده یک ابزار بسیار مهم در اختیار مدیریت می‌باشد تا مدیران را در برنامه‌ریزی، کنترل و نظارت و بررسی نتایج فعالیتها، یاری نماید. مدیریت با استفاده از حسابداری صنعتی، بهای تمام شده تولیدات را محاسبه می‌کند و کنترل خود را بر روی هزینه‌های مواد، دستمزد و سایر هزینه‌های تولید اعمال می‌کند. مدیران اگر گزارشات دقیق و صحیحی از عوامل هزینه نداشته باشند در تصمیم‌گیری خود در جهت افزایش تولید یا سایر تصمیم‌گیریها و راه انجام تصمیمات خود با مشکل مواجه خواهند شد.

به عنوان مثال فرض کنید در صورتی که هدف تغییر نوع محصول تولید شده یا افزایش تولید باشد باید اطلاعات دقیقی از هزینه تولید وجود داشته باشد تا بتوان تصمیم گرفت که اگر ماشین‌آلات جدید خریداری شوند مقرون به صرفه است و یا ماشین‌آلات تعویض شوند و یا اینکه ماشین‌آلات اجاره گرفته شوند و یا بهتر است حقوق پرسنل افزایش داده شود و یا باید مقدار پرسنل را کاهش و یا افزایش داد و بسیاری از انواع تصمیمات مدیریت در موارد مشابه فوق‌الذکر مشروط بر اطلاعات حسابداری بهای تمام شده می‌باشد.

کاربرد حسابداری بهای تمام شده چیست؟

گاهی تصور می‌شود کاربرد حسابداری صنعتی و بهای تمام شده محدود به کارخانجات و صنایع تولیدی می‌باشد هرچند شاید مشهودترین کاربرد آن در این جهت باشد ولی سایر مؤسسات نیز از حسابداری بهای تمام شده بهره برده و از روشهای حسابداری بهای تمام شده در بانکها، شرکتهای بیمه، عمده فروشی‌ها، شرکتهای حمل و نقل، شرکتهای هواپیمایی، دانشگاه‌ها و بیمارستانها در جهت کارایی بیشتر استفاده می‌گردد.

به عنوان مثال در یک بیمارستان کنترل هزینه‌ها و تعیین بهای تمام شده هزینه‌های بستری شدن و درمان یک بیمار، با استفاده از حسابداری بهای تمام شده صورت می‌پذیرد و مواد مصرفی، دستمزد پزشک و سایر هزینه‌های مرتبط شناسایی و ثبت کنترل می‌گردند تا بهای تمام شده مشخص شود.

وظایف حسابداری صنعتی چیست؟

حسابداری صنعتی اساسا دارای چهار وظیفه مهم زیر است:

1. محاسبه بهای تمام شده تولیدات (هزینه‌یابی)

2. فراهم نمودن اطلاعات لازم برای برنامه‌ریزی خرید، فروش، تولید و کنترل موجودی کالا

3. ارائه راه‌حل‌های مفید به مدیریت (فراهم کردن اطلاعات لازم برای تصمیم‌گیری)

4. فراهم کردن اطلاعات لازم برای ارزیابی عملکردها.

عوامل بهای تمام شده به چه معناست؟

عوامل بهای تمام شده عبارت است از هزینه‌هایی که به طور مستقیم و غیرمستقیم در ساخت محصول به مصرف می‌رسند. این عوامل، شامل سه جزء اصلی می‌باشند که عبارتند از: مواد اولیه (مستقیم و غیر مستقیم)، دستمزد (مستقیم و غیر مستقیم) و سربار تولید.

برخی اصطلاحات و تعاریف اولیه در حسابداری صنعتی

1. هزینه‌یابی

محاسبه بهای تمام شده کالای ساخته شده و کالای در جریان ساخت را هزینه‌یابی می‌گویند.

2. بهای تمام شده

عبارت است از منابع مصرف شده در جهت کسب منبع یا منابع دیگر.

3. هزینه

مخارجی است که بابت کسب درآمد به وجود می‌آید.

4. مرکز هزینه

جایی است که هزینه در آنجا به وجود آمده و قابل ردیابی است. مثل دایره مونتاز یا دایره رستوران و...

5. کاربرد حسابداری صنعتی

حسابداری صنعتی در همه جا کاربرد دارد. مانند صنایع هوایی، بیمارستان‌ها و واحدهای انتفاعی و...

6. بهای تمام شده در جریان ساخت

بهای تمام شده شامل محصوالتی است که هنوز مراحل کامل تولید را طی نکرده باشد.

بهای تمام شده در نرم‌افزار حسابداری آنلاین لاندا

در نرم‌افزار حسابداری ابری لاندا، محاسبه بهای تمام شده به صورت خودکار انجام می‌شود. لذا کافیست بعد از انتخاب روش محاسبه بهای تمام شده (FIFO) در تنظیمات کسب و کار خود، وارد بخش عملیات حسابداری شده و بر روی محاسبه بهای تمام شده کلیک کنید. بعد از چند لحظه، پیام موفقیت در محاسبه بهای تمام شده ظاهر خواهد شد.

محاسبه بهای تمام شده در نرم‌افزار حسابداری آنلاین لاندا